Kórejské kimchi (čítaj kimči) nechýba v chladničke žiadnej kórejskej domácnosti. Je to nakladaná kapusta s cesnakom, soľou, čili papričkami, bielou redkvičkou a jarnou cibuľkou (rôzne receptúry sa však môžu mierne líšiť). Konzumuje sa aj v Japonsku, ale nie v takých kvantách ako v Kórei. Priemerný Kórejčan zje 18 kilogramov kimchi za rok. I keď sa zdá, že kimchi je perfektnou vegetariánskou prílohou, nie je to tak. Obsahuje rybí olej. Robí sa z nej aj polievka, ktorá sa môže ponúkať aj na svadobných hostinách, dáva sa do placiek alebo slúži ako ako topping do pizze a burgerov. Po príprave sa hneď nekonzumuje ale musí sa nechať aspon deň odstát. Vtedy už obsahuje zdravé laktobacily, ktoré nájdeme aj v jogurte . Táto zdravá baktéria pomáha tráveniu a predchádza plesňovým ochoreniam. Dokonca niektoré štúdia tvrdia, že tiež pomáha liečiť rakovinu žalúdka.
Kapusta a reďkovka obsahujú bioprvky, ktoré detoxikujú telo z ťažkých kovov. Tieto kovy zanášajú pečeň, tenké črevo a obličky. Cesnak v kimchi zase znižuje cholesterol. Tiež obsahuje selén, ktorý je zdravý pre pokožku a zabraňuje výskytu vrások. Cesnak takisto obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré zabraňujú starnutiu. 150 gramov kimchi obsahuje iba 40 kalórii. Kapsacín, ktorý je v čili papričkách vám nabudí metabolizmus a tým môžete lepšie schudnúť. Kimchi vie celkovo nabudiť imunitný systém. Vedci Ulsanskej univerzity v Južney Kórei zistili, že ak ľudia jedli stravu s vysokým cholesterolom a kimchi, ich imunitné bunky sa nabudili až na 75% v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá jedla normálnu stravu (imunitné bunky sa nabudili na 68%) alebo strasvu s vysokým cholesterolom bez kimchi (imunitné bunky sa nabudili len na 55%).
Čo sa týka histórie kimchi, nikto presne nevie určiť kedy kimchi vzniklo, lebo v minulosti sa konzumovalo v rôznych podobách. Dokonca pôvodne sa do kimchi nie vždy dávala kapusta a už vôbec nie čili papričky. No už pred 1500 rokmi sa vo vtedajšej Kórei nakladala hlavne redkvička a ryba a Kórejčania tým boli známi. Až v osemnástom storočí, keď sa do Kórey dostali čili papričky, kimchi nadobudlo svoju terajšiu pálivú chuť a tým sa aj celkovo kórejské jedlo stalo pikantným.
>>> Páčia sa ti moje články? Klikni sem, Daj mi LIKE na Facebook a sleduj tak moje každodenné updaty
Ako pripraviť kimchi (popis v angličtine):
Zdroj:
http://zenkimchi.com/top-posts/kimchi-1-short-history/