9 fascinujúcich pravidiel kórejského stolovania

Autor: Viera Tarčová | 12.8.2017 o 8:30 | Karma článku: 10,43 | Prečítané:  5298x

Kórejské stolovanie sa skladá z niekoľkých pravidiel. Veľa z nich si ctia staršiu osobu za stolom. Dnešné pravidlá nie sú až také prísne ako boli v minulosti a každá rodina si určuje svoj vlastný systém pravidiel.

1. Poďakovanie pred jedlom

Pred jedením by ste mali poďakovať tomu, kto navaril alebo tomu kto bude platiť za jedlo frázou: Jal mukkesseubnida (čítaj „čal mukesubnida“), čo znamená „Budem jesť dobre.“  Táto veta sa povie aj v reštaurácii čašníkovi. Niekedy aj ten kto navaril zopakuje frázu, ak napríklad sedí s vami za stolom.

2. Nezabudnite na hierarchiu

Najstarší za stolom by mal začať jesť prvý, najmladší za stolom by zase nemal dojesť skôr než starší. Neponáhľajte sa teda a nedžgajte do seba jedlo. Ak jete s biznis partnerom, navrhnite mu, aby začal jesť prvý.

3. Neprehrabávajte sa v jedle servírovaným uprostred stola

V Kórei sa vždy niekoľko jedál servíruje na stred stola. Každý si tak potom môže zobrať jedlo paličkami na svoj tanier. Berte si jedlo rýchlo, neprehrabávajte sa v ňom ako keby ste niečo pitvali.

4. Nesmrkajte za stolom

V Európe sa stačí odkloniť na druhú stranu, no v Kórei by ste nemali smrkať za stolom i keď dnes sa toto pravidlo vždy nedodržuje. Smrkať by sa malo v kúpeľni. Toto sa vám môže ľahko stať, keďže kórejské jedlo je dosť pálivé.

5. Neodchádzajte od stola uprostred jedenia

Toto pravidlo máme aj u nás v Európe, takže niet čo k nemu dodať. Na toaletu choďte buď pred alebo po jedle, ak je to možné.

6. Nejedzte so zdvihnutým tanierom

I keď v mnohých ázijských kultúrach sa je so zdvihnutým tanierom, v Kórei nie. Tanier musí vždy ležať na stole.

7. Nejedzte rukami

V Kórei sa polievka a ryža je lyžičkou a mäso paličkami. Nezdvíhajte ich však naraz nad stôl. Ak držíte lyžičku nad stolom, paličky musíte držať nižšie a naopak.  Nikdy nezapichujte paličky do taniera s ryžou. Toto sa robí hlavne na tradičnej ceremónii, na ktorej si chcú uctiť mŕtvych.

8. Na záver pochváľte jedlo

Na záver povedzte frázu: „Jal muhguhssebnida“ (čítaj „čal mogosubnida“), čo znamená dobre som jedol. Ak nechcete zaplatiť za jedlom, otočte sa za priateľom a s humorom zahláste: „Jal muhguhssebnida.“

9. Kto platí?

Podľa tradície starší by mal zaplatiť za mladšieho (keďže starší človek je viac finančne stabilní) a muž za ženu. V dnešnom postmodernom svete  sa však ľudia striedajú alebo si účet rozdelia.  Ženy, ktoré sú ochotné za seba zaplatiť sú mužmi vnímané ako moderné a atraktívne.

>>> Páčia sa ti moje články? Daj mi LIKE na Facebook a sleduj tam moje každodenné updaty

Zdroj:

ttps://www.youtube.com/watch?v=FnWA1_ZSlFY

http://www.koreadailyus.com/korean-culture-101-paying-for-the-bill/  

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Dlhy by mal štát odpúšťať budúci rok. Náklady vyčísľujú

Šéf SNS Andrej Danko spomína aj ďalší generálny pardon v Sociálnej poisťovni. Komore exekútorov sa to nepáči.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Liek existoval, aj tak ho takmer nechali umrieť

Príbeh, ktorý opisuje slovenské zdravotníctvo.

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom.


Už ste čítali?